Itsetunto kovilla työnhaussa?

Kuka tahansa voi näinä aikoina joutua työnhakuprojektin eteen. Mikään työpaikka ei ole ikuinen, vaikka siihen olisi henkilökohtaisesti satsannut ja toisaalta organisaatio toimisi kuinka tuloksellisesti. Osaaminen ja ahkerointi eivät välttämättä ole tae työn jatkuvuudelle. Organisaatiot ovat äkillisten, erityisten ja jatkuvien muutospaineiden alaisena, ja monet ulkoiset muutokset merkitsevät sopeuttamistarvetta. Käytännössä tämä konkretisoituu usein henkilöstövähennyksinä.

Osaaminen on aineetonta pääomaa, jonka määrään ja laatuun voit itse vaikuttaa.  Osaamisesi ei ole riippuvaista työnantajastasi tai yksittäisestä yrityksestä, vaan se kulkee mukanasi ja kasvaa korkoa, jos vain itse haluat. Voit kasvattaa sitä rajattomasti. Itse asiassa se on arvokkainta omaisuuttasi, ja sen mukaisesti sinun kannattaa siihen suhtautua. Osaaminen on elementti, jota työtä hakiessasi tarjoat/myyt potentiaaliselle työnantajalle. Työt tehdään osaamisella, joka sinänsä on erittäin laaja kokonaisuus. Oletko selvillä oman osaamisesi kokonaisuudesta?

Itsetunto, mitä se on? Hyvä itsetunto tarkoittaa, että arvostaa itseään ja pitää itseään ja elämäänsä ainutlaatuisena ja merkityksellisenä. Hyvän itsetunnon omaava henkilö uskoo omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa ja sietää epäonnistumisia ja pettymyksiä. Positiivinen itsetunto ei muutu tilapäisissä haastetilanteissa.

Vahva itsetunto siivittää tuloksiin.
Työnhakuprojektissa itsetunto joutuu koetukselle. Olet ehkä yllättäen myyntitilanteessa, jossa sinun on perusteltava mahdollinen tulevaisuudessa tuottamasi hyöty työnantajalle. Tai saatat olla jo aiemmin syystä tai toisesta päätynyt työttömyystilanteeseen, josta sinun pitäisi löytää ulospääsy mahdollisimman pian, tietenkin.

Itsetuntoa haastavat monet eri vaiheet työnhakuprojektissa. Kun sinun on määriteltävä keskeisin osaamisesi, sitä on vaikea konkretisoida, saatika pukea myynnilliseen muotoon kirjeeksi tai hissipuheeksi. Lähestyt potentiaalisia työnantajia ja saat "Ei"-vastauksia joko heti alkuun tai rekrytointiprosessin kuluessa. Käyt haastatteluissa, joissa osaamistasi tentataan ja jopa kyseenalaistetaan. Painit avoimissa hauissa kymmenien, ellei satojen muiden hakijoiden joukossa. Piilotyöpaikkoja hakiessasi voit olla ainut hakija, mutta silti sinulle vastataan "Ei kiitos!". Voit edetä prosessissa parin muun kandidaatin kanssa, mutta jäät "runner up" -sijoille.

Miksi itsetuntosi voisi kärsiä kolauksia? Koetko olevasi huono työntekijäehdokas, joita parempia löytyy aina? Miten on mahdollista, että osasit aiemman työsi loistavasti, ja nyt yhtäkkiä osaamisesi ei kelpaakaan?
Haluatko testata itsetuntosi tason? Tee Rosenbergin itsetuntotesti.

Näe pintaa syvemmälle. Hahmota kokonaisuus, ei vain omasta näkökulmastasi, vaan yrityksen näkökulmasta. Sinun osaamisesi ei ole haihtunut mihinkään - päinvastoin, olet oppimassa lisää sitkeyttä tässä projektissa. Tosiasiassa, henkilöön liittyviä hylkäämissyitä on todella vähän. Pääasialliset syyt ovat organisaatiolähtöisiä, ja niitä on lukemattomia. Jokin ehdokas on ollut yritykselle sopivin. Tai piilevissä rekrytarpeissa: ajan puute, päättämättömyys, osaamistarve ei selvillä, rekrytointitarve ei ole akuutti, budjetissa ei ole varaa, ylempi päättäjä ei anna rekrytointilupaa, sisäinen sekasorto, huonoja kokemuksia, ei osaamista rektytointiin, pelko, epävarmuus, muutospaineet, henkilöstöresurssien puute - syitä on enemmän kuin jaksaa luetella.

Kun mietit tätä, ei ole mitään syytä antaa itsetuntosi rapistua. Hetki ei ole vain ollut oikea. Yrityksissä on valtavasti piilevän rekrytoinnin tarvetta, mutta lukemattomista eri syistä rekrytointipäätöstä ei kyetä tekemään. Kokonaisuudesta on hyödyllistä pystyä hahmottamaan organisaation/yrityksen tilanne, johon oma työnhakutilanteesi ei vaikuta mitenkään. Jos onni käy ja niin on tarkoitettu, tulet valituksi. Jos et panosta työnhakuun tai lannistut ei-vastauksista, et tule saavuttamaan tavoitettasi. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä, joka palkitaan aikanaan. Hyvä itsetunto kestää kolhuja, ja uskon omiin mahdollisuuksiin tulee säilyä. Koska et voi ennustaa tulevaa, tee se, mihin pystyt vaikuttamaan: pidä osaamistasi yllä ja ole sitkeä työnhakuprojektissasi, itsetunnoltasi vahvempana kuin koskaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhakuprojekti tulokselliseksi

Oman osaamisen markkinointi työnhakuprojektissa